|
|
Unicontsoft
Дискусионни форуми
|
|
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
CHefo
|
Пуснато на: Сря Авг 09, 2023 10:00 am Заглавие: Справка Вземания и задължения (а и не само там) - разлика между фактурирано и платено във валута |
|
|
Здравейте,
във въпросната справка, а и не само там мисля, при прихващане на плащане във валута остава разлика от някоя и друга стотинка, но вече станаха много и най-вероятно ще се отрази в отчетите.
Разликите са между "Сума на документа" и "Платена сума". Проверил съм във валута са еднакви сумите до цент, разликата идва от сумата в лева на фактурата и сумата от счетоводното копие на Банковото извлечение.
Такъв или подобен проблем имаше и в по-ранни реализации, но с предпоследната (или малко по-рано, непомня точно) беше оправено, но с последната реализация пак се появи.
Как може да се оправи това, тъй като справката с вземания и задължения стана голяма и невярна, а и оказава влияние върху сумите на курсовите разлики?
Поздрави.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
wqw Владимир Висулчев
|
Пуснато на: Сря Авг 09, 2023 3:44 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте,
Ако разбирам правилно за какво става дума, този проблем ще бъде отстранен в следващата реализация, така че за новосъздадени продажби да не се получават разлики.
cheers,
</wqw>
Trello - По какво работим |
|
Върнете се в началото |
|
|
CHefo
|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2023 3:25 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте,
сега като прочетох Вашия отговор и моя въпрос осъзнах, че не съм уточнил за кое точно става въпрос. Имах предвид Покупките, когато писах темата не съм поглеждал как е при продажбите . При справката за Задължения се получават разликите при нас.
Поздрави.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
wqw Владимир Висулчев
|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2023 3:50 pm Заглавие: |
|
|
Нямам представа за какъв проблем при покупки става дума тогава.
Дайте ми конкретен пример със стойности в покупката ще проверя дали в последната реализация е оправено.
Примерно количество, цена, валута, курс на реда, при които се получава разминаването. Кажете ми къде да търся разликите също -- справка или тотали?
cheers,
</wqw>
|
Върнете се в началото |
|
|
CHefo
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2023 10:21 am Заглавие: |
|
|
Здравейте,
както писах по-горе, в последните три-четири (не помня точно) реализации я има/ше тази разлика. Мисля че в предната това беше оправено, даже редактирахме старите за да изчезне.
Горния ред в справката за Задължения, който се вижда с разликата, е от същия проблем.
Всъщност почти на всички валутни фактури за покупка я има тази разлика.
Поздрави.
Описание: |
|
Размер: |
47.15 KB |
Преглеждания: |
28974 път(и) |
|
Банково - Търговска сиситема |
|
45.59 KB |
28974 път(и) |
|
Банково - Счетоводна сиситема |
|
63.61 KB |
28974 път(и) |
|
|
|
Върнете се в началото |
|
|
wqw Владимир Висулчев
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2023 1:29 pm Заглавие: |
|
|
Коя разлика Ви притеснява? Разликата в Дт на осчетоводеното БИ (753.27) и стойност на покупката в лева (753.26) ли е проблемна? Според Вас какви стойност би трябвало системата да предложи?
Също не разбирам защо е платено 754.30 лв. в БИ по покупка на стойност 753.26 -- това автоматично би трябвало да е генерирало курсова разлика на този ред на БИ.
cheers,
</wqw>
|
Върнете се в началото |
|
|
CHefo
|
Пуснато на: Пон Авг 14, 2023 10:51 am Заглавие: |
|
|
Здравейте,
wqw написа: | Коя разлика Ви притеснява? Разликата в Дт на осчетоводеното БИ (753.27) и стойност на покупката в лева (753.26) ли е проблемна? Според Вас какви стойност би трябвало системата да предложи?
</wqw> |
Да тази разлика ме притеснява, защото към момента имам поне 8 осем реда от тези разлики, които стигат и до 0,05лв (за сега). Понякога са в + понякога в - . А това е само за последните няколко месеца, след последната реализация. Каква да е точно сумата, Вие кажете (385,14€ x 1,95583 =753,2683662) как би работила точно програмата и коя е по-вярната сума. Както се вижда на снимките, които приложих сумата в евро и в двата документа е една и съща (ФПок и БИ). Все пак на база на евровата стойност се изчислява левовата за Протокола за самооблагане, който изпращаме към НАП, а за тях е важна общата данъчната основа и ДДС, които засичат с данъчните от другите страни от EU.
wqw написа: |
Също не разбирам защо е платено 754.30 лв. в БИ по покупка на стойност 753.26 -- това автоматично би трябвало да е генерирало курсова разлика на този ред на БИ.
</wqw> |
Все пак още не сме преминали към еврото в България и всички имаме левови сметки, и не е проблем да се плаща от левова сметка към еврова (от там идва левовата сума в БИ).
Да има генерирана курсова разлика, но тя е разликата между платено и изчислената стойност на фактурата от програмата при вкарването на БИ в търговската система.
Не мисля, че проблема идва от курсовата разлика, а от начина на обръщане на € към лев в различните документи (ФПок и БИ, най-вече във ФПок). Пак казвам, че тази разлика се появи в последните 3-4 реализации (поне видимо до тогава я нямаше), мисля без предпоследната.
В момента почти нямам подобен документ (във валута) без такава разлика.
Поздрави
|
|
Върнете се в началото |
|
|
CHefo
|
Пуснато на: Пон Сеп 11, 2023 11:56 am Заглавие: |
|
|
Здравейте,
за тези разлики, видях цех излиза опция от програмата за наместване на тези разлики със стотинките (съобщението го има на едната снимка). До колкото видях коригира валутния курс на реда с най-висока стойност.
Но в случая, имам два казуса (покупката е маркирания ред в БИ-ия):
1. Когато използвам автоматичната опция (т.е. натисна "Да" на съобщението), ми слага курс 1,15 или нещо подобно, което е много далеч от истината и трябва да го коригирам на ръка. Въпросът ми е: възможно ли е това да го оправия да става точна сумата?
В някои покупки става идеално, в други (като тази не).
2. Банковото извлечение, където е платена горната Покупка/Фактура, изчислява общата стойност по курс 1,95583, но с 0,02 лв по-малко и тези стотинки ги записва към курсовата разлика. Не знам дали това е поради разликата с тези 0,02 лв. в Покупката/Фактурата. Но както писах по-рано, този казус го нямаше или поне не съм го виждал и за това тези стотинки ми излизаха в справката "Вземания и задължения", докато тази разлика я видях случайно.
Възможно ли е по-някакъв начин да се избегнат тези казуси? И да не са натрупват грешки. Защото сега, преди да приключа всяка фактура изчислявам стойността по курса на валутата дали е правилно изчислена, което също може да доведе до грешки.
Поздрави
|
103.43 KB |
25567 път(и) |
|
|
80.38 KB |
25567 път(и) |
|
|
121.5 KB |
25567 път(и) |
|
|
|
Върнете се в началото |
|
|
wqw Владимир Висулчев
|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2023 3:47 pm Заглавие: |
|
|
Къде е този курс 1,15? Ако има проблем с реимбурсмент на валутната сума ще го коригираме.
Идеята е, че когато идва фактура за покупка, в която има цени във валута на редовете и съответно тотал във валута, то трябва да можете да въведете валутните стойности в редовете и да получите коректен тотал във валута който да сверите с отпечатъка. Едновременно с това за цели на статистиката (и не само) този тотал във валута се обръща в лева по съответния курс на документа. От друга страна за редовете имате левова равностойност на цената, тотал на реда за всеки продукт в лева (която в последствие влиза в склада като себестойност) и вече обща сума на тоталите на редовете в лева, която трябва да се равнява на тотал на фактурата във валута по курса. Но това често не е така понеже се натрупват разлики от закръгления, които именно са достигнали до 2 ст. в конкретния документ. Системата реимбурсва (обира) тази разлика през курса на един от редовете, така че тотал на реда в лева да се увеличи/намали с разликата от 2 ст. така че общата сума на тотали на редовете в лева да се равни на сума на док. във валута по курса на документа.
Ако отговорите на съобщението с Не или по някаква друга причина има разлика между двата тотала изчислени в лева, то ще има проблеми/разлики и при осчетоводяване на фактурата, и при плащане, и при осчетоводяване на плащането, защото счетоводството работи в лева до втория знак и търговската система се съобразява да не създава документи, които не могат да се осчеводят после.
|
Върнете се в началото |
|
|
CHefo
|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2023 6:25 pm Заглавие: |
|
|
1. wqw написа: | Къде е този курс 1,15? Ако има проблем с реимбурсмент на валутната сума ще го коригираме. |
На снимката за Покупка по-горе, като се натисне бутона Да на прозореца със закръгление на 2-те стотинки, валутния курс на последния ред в Покупката
wqw написа: | Идеята е, че когато идва фактура за покупка, в която има цени във валута на редовете и съответно тотал във валута, то трябва да можете да въведете валутните стойности в редовете и да получите коректен тотал във валута който да сверите с отпечатъка. Едновременно с това за цели на статистиката (и не само) този тотал във валута се обръща в лева по съответния курс на документа. От друга страна за редовете имате левова равностойност на цената, тотал на реда за всеки продукт в лева (която в последствие влиза в склада като себестойност) и вече обща сума на тоталите на редовете в лева, която трябва да се равнява на тотал на фактурата във валута по курса. Но това често не е така понеже се натрупват разлики от закръгления, които именно са достигнали до 2 ст. в конкретния документ. Системата реимбурсва (обира) тази разлика през курса на един от редовете, така че тотал на реда в лева да се увеличи/намали с разликата от 2 ст. така че общата сума на тотали на редовете в лева да се равни на сума на док. във валута по курса на документа.
Ако отговорите на съобщението с Не или по някаква друга причина има разлика между двата тотала изчислени в лева, то ще има проблеми/разлики и при осчетоводяване на фактурата, и при плащане, и при осчетоводяване на плащането, защото счетоводството работи в лева до втория знак и търговската система се съобразява да не създава документи, които не могат да се осчеводят после. |
Това можеше да ми го обясните малко по-рано, на по-горните постове. Тъй като някои от тези фактури не ги бях вкарал аз в търговската система и не съм разбрал за тази опция. Както писах, в по-ранните версии, го нямаше този момент.
2. За Покупката/Фактурата го разбирам - много редове, различни закръгления, но защо и в счетоводното копие на Банковото Извлечение има разлика от 2 стотинки при положение, че цялата валутна сума е на един ред. това го открих случайно. За другите разлики, за които писах по-рано, тези разлики излизаха в Справката за Вземания и Задължения.
В този случай - не сме натискали Да отворилия се прозорец и Покупката/Фактурата беше объркана с 2ст., но и плащането (счетоводното БИ) пак с 2 ст. (има снимка в предния ми пост).
Поздрави
П.С. - в последно време страницата на форума и влизането зарежда бавно и трудно.
|
68.49 KB |
23250 път(и) |
|
|
|
Върнете се в началото |
|
|
wqw Владимир Висулчев
|
Пуснато на: Пон Сеп 18, 2023 3:44 pm Заглавие: |
|
|
Да, този курс от 1.15004871 се оказа бъг при нас -- не съобразяваше че има търговска отстъпка от 41.2% на реда, за който се реимбурсва валутния курс.
В следващата реализация този проблем ще бъде отстранен, така че да можете автоматично да равнявате сумите на документите във валута и в лева, за да няма проблеми с плащанията и осчетоводяванията.
cheers,
</wqw>
|
Върнете се в началото |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Можете да качвате файлове Можете да сваляте файлове
|
|
|
|